OECD Steel Committee: Prospects for steel demand remain uncertain

Thursday, 09 December 2010 17:38:42 (GMT+3)   |  
       

2-3 Aralık 2010 tarihinide düzenlenen 69. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Çelik Komitesi'nde konuşan başkan Risaburo Nezu dünya çelik endüstrisinin yarım yüzyıldır yaşadığı en olumsuz gerilemeden çıkmakta olduğu yolunda net göstergeler bulunduğunu, öte yandan durumun hala değişken ve riskli bulunmakta olduğunu  ifade etti.

Nezu, 2008-2009 yılında yaşanan aşırı düşüşlerin ardından üretimin, otomotiv, inşaat, tüketim malları gibi son kullanıcı sektörlerden gelen talebin ve ticaretin 2010 yılında gelişme kaydettiğini belirtti.

2010 yılı üçüncü çeyreğinde küresel çelik talebinin yıllık bazda 1,4 milyar metrik tona ulaşarak 2008 yılı ikinci çeyreğinde kaydedilen küçülme öncesi orana kıyasla yüzde 6 artışa işaret ettiğini vurguladı. İlk dokuz ayda 1,046 milyon metrik tona ulaşan üretim 2009 yılı aynı dönemine oranla neredeyse yüzde 20 yükselmiş görünüyor.

Başta Hindistan ve Çin olmak üzere Asya ülkelerinin daralma sürecinden altyapı projeleri odaklı destek paketleri ve güçlü iç talep desteğiyle daha kolay sıyrıldıklarını ifade eden Nezu, Avrupa ve NAFTA çelik sektörülerinin ise krizin etkilerini çok daha şiddetli hissettiğini, bunun neticesinde de ekonomilerinin iyileşmesi için daha uzun süreye gereksinim duyduğunu sözlerine ekledi. Asya'da bugün itibariyle mevcut olan çelik talebinin daralma öncesi seviyelerinden yüzde 17,6 oranında daha yüksek olduğunu belirten Nezu, Çin'deki talebin ise kriz öncesine göre üçte bir oranında yükseliş kaydettiğini söyledi.

Çelik piyasalarının görünümü üzerine ise şu yorumu yaptı: "Ekonominin genel görünümü ve özellikle de çelik talebinin kısa dönem için bile şimdilik belirsizliğini koruduğunu görüyoruz. Küresel ekonomik iyileşme süreci devam ediyor, OECD ülkelerinde 2010 yılı ikinci yarısındaki yavaşlamanın ardından çeyreklik büyüme oranının2011 ve 2012'de kademe kademe artması bekleniyor. Gelişmekte olan ekonomilerdeki büyümenin de 2011 ve 2012 yıllarında gücünü koruyacağını ve Çinde yıllık %10'luk, Hindistanda ise %8 üzerinde büyüme oranı kaydedileceğini bekliyoruz. Öte yandan küresel ekonominin karşı karşıya olduğu riskler de  mevcudiyetini korumaktadır."

DTÖ'nun tahminlerine göre ise küresel çelik talebinin 2011 yılında yüzde 5,3 oranında büyümesi bekleniyor.


OECD Çelik Komitesi Başkanı ayrıca son on yılda çelik kapasitelerinin 814 milyon mt miktarında artış kaydettiğini, bunun da dünya kapasitesini 2010 yılı için yaklaşık 1,89 milyar mt, yani 300 milyon mt fazla kapasite anlamına geldiğini belirtti. Bu durumun sektördeki ekonomik dengeyi tehdit ettiği ifade edildi.

Nezu, çelik üretiminde yaşanan küresel artışın üretimde kullanılan hammadde piyasalarını yükselttiğini, bazı kilit hammaddelerin fiyatında tarihi rekorlara neden olduğunu vurguladı.


Similar articles

Ex-Russia BPI sellers fail to achieve higher prices, hike attempts continue

19 Apr | Scrap & Raw Materials

Local coke prices in China rise, second round of increases awaited

19 Apr | Scrap & Raw Materials

Global View on Scrap: Turkish market seeks direction, demand still weak in Asia

19 Apr | Scrap & Raw Materials

Turkey’s domestic scrap market shows diverse trends

19 Apr | Scrap & Raw Materials

Taiwan’s import scrap market weak as mills buy at discounts amid cheap billet options

19 Apr | Scrap & Raw Materials

Ex-India pellet prices improve, sellers hold back expecting further rises

19 Apr | Scrap & Raw Materials

MMK’s crude steel output down 2.9 percent in Q1

19 Apr | Steel News

Local Italian scrap prices edge up slightly, further rises expected in May

19 Apr | Scrap & Raw Materials

Local Chinese coking coal prices - week 16, 2024

19 Apr | Scrap & Raw Materials

Local molybdenum and ferromolybdenum prices in China - week 16, 2024 

19 Apr | Scrap & Raw Materials